A A A K K K
людям із порушенням зору
Городенківське державне виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства

Про економне споживання питної води в побуті

Дата: 17.03.2022 11:55
Кількість переглядів: 483

Кожному живому організму на нашій землі в більшій чи меншій мірі потрібна життєдайна волога. Вода є постійним супутником і необхідною умовою відтворення живого органічного світу. 

Три чверті земної поверхні вкриті водою, та лише 2,5% від загального об’єму становить прісна вода. 

Для багатьох країн світу, в тому числі і для України чисті прісні води є цінним та все більш обмеженим природним ресурсом. При цьому за дослідженнями науковців майже третина води в побуті витрачається марно. 

Тому, вже зараз постає питання перегляду свого споживацького відношення до водних ресурсів, переходу на ощадливе використання прісної води, в тому числі економне споживання питної води у побуті. 

Для мешканців нашого міста, які прагнуть зробити свій внесок в збереження водних ресурсів, наводимо рекомендації щодо економного споживання питної води у побуті: 

 

  • Використовуйте менший струмінь води. При сильному струмені за хвилину витікає 10-15 літрів води.
  • Не залишайте водопровідні крани відкритими без необхідності. Періодичне виключення крана при чищенні зубів або голінні дозволить заощадити до 500 літрів в тиждень.
  • Приймайте душ, а не ванну. Таким чином ви зменшите використання води у 5-7 разів. Душова насадка, виконана у вигляді щітки, якою можна митися під час приймання душу, дозволяє економити від 20 % споживаної води. Зекономити воду також можна за допомогою використання економічного розсіювача з меншим діаметром отворів.
  • Відремонтуйте або замініть всі несправні крани, вентилі і труби. Кран, з якого крапає вода на кухні або у ванній кімнаті витрачає від 400 до 600 літрів води в місяць, а підтікаючий бачок туалету до 2000-4000 літрів.
  • Віддайте перевагу сучасній економній сантехніці. Наприклад, за кожен злив унітазу витрачається понад 11 літрів води. Придбавши унітаз з двома режимами зливу (подвійна кнопка на бачку), щомісяця економія води становитиме 200 літрів.
  • Встановіть прилади обліку гарячої і холодної води. Спробуйте економніше витрачати воду і порівняєте наскільки скоротиться її витрата в результаті вжитих заходів (до того ж це позитивно позначиться на сімейному бюджеті).
  • Не мийте посуд під проточною водою. Якщо мити посуд у раковині, води йде у чотири - п'ять разів менше. Якщо є можливість, користуйтеся посудомийною машиною, так зекономите близько 8 тисяч літрів води на рік.
  • Не розморожуйте продукти під проточною водою. Перекладіть їх заздалегідь з морозильної камери в холодильник.
  • Миття машини за допомогою відра замість шланга значно зменшить витрати води.
  • Для поливу квітників та газонів використовуйте дощову воду.
  • При повному завантаженні посудомийної машини економія води складе до 300 л в тиждень, пральної машинки – до 100 літрів за одне завантаження.

Памятаймо, що водні ресурси не безмежні і у справі їх збереження важливим є внесок кожної людини! 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Додати послуги

Додати ще одну послугу